Stellasta


Stella aloitti brändin rakentamisen vuonna 2004, kun hän alkoi valmistaa mittatilaustyönä valmistettuja laukkuja Tarton Taideakatemian opintojensa ohella. Valmistuttuaan maisteriksi Viron taideakatemiassa hän kehitti kiertotalouden periaatteisiin perustuvan liiketoimintamallin. Hän on parantanut ja kiillottanut tätä mallia siitä lähtien - alussa yksin ja myöhemmin kasvavan tiimin kanssa.


Suunnittelee kuin matemaatikko


Stella on kokeillut monia eri tyylejä, tekniikoita ja menetelmiä suunnittelijana, mutta nykyään hän luo tuotteita ikään kuin ratkaisisi matematiikkapalapeliä. Hänellä on perussäännöt jokaiselle suunnittelemalleen uudelle tuotteelle - optimaalinen materiaalinkäyttö, tuotteen helppo hoito- ja korjausmahdollisuus, materiaalin uudelleenkäyttövaihtoehdot, monomateriaali metallin käyttöä mahdollisuuksien mukaan jne. Sen lisäksi - rakkaus yksinkertaiseen estetiikkaan ja rakkaus kaikkeen luonnolliseen.

Pohjimmiltaan hänen luomuksensa ovat minimalistisia ja jokaisella yksityiskohdalla on toiminnallinen syy. Mikään ei ole liiallista, ja päärooli annetaan materiaalille, joka ajan myötä alkaa kertoa omaa tarinaansa.


Muutosten omaksuminen


Stella palkkasi ensimmäiset käsityöläiset vuonna 2013 ja vuonna 2015 aloitettiin järjestelmällinen työ kiertotalouden periaatteisiin perustuvan kokoelman kanssa. Studion kehittyminen on aina Stellan alitajunnassa ja hän on valmis antamaan paljon itsestään, jotta se menestyy. Hän haluaa, että työympäristö tuntuu toiselta kodilta ja tiimi perheeltä.

Hän pitää muutoksista, mutta vuosi 2017 oli hänelle yksi haastavimmista. Monet tärkeät tapahtumat tapahtuivat samanaikaisesti. Studio muutti 3 kertaa suurempaan tilaan, yritys palkkasi 4 uutta käsityöläistä, studiokauppa ja galleria avattiin - kaikki yhdessä kuukaudessa!
Kaiken tämän keskellä hänestä tuli myös äiti - syntyi tytär Suvi. Kun arki muuttui myllerrykseksi, oli loogista, että neljä päivää synnytyksen jälkeen työpöytä muuttui satunnaisesti vaippojen hoitopöydäksi ja vauva tuli mukaan kokouksiin.

Aika on jättänyt jälkensä ja Suvi kutsuu studiota nyt maailman parhaaksi työpaikaksi. Hän on jo iso pomo - hän vaihtaa aina studiomyymälän esillepanoja, kantaa nahkakappaleita paikasta toiseen ja opastaa vanhempia kollegojaan nahkatöissä.


Luominen elämäntapana


Stella ei näe itseään yrittäjänä vaan uudistajana. Hän on luonteeltaan levoton ihminen, ja hänellä on oltava jonkinlainen muutos meneillään koko ajan. Hän tykkää luoda ympäristöjä, keksiä järjestelmiä ja löytää ratkaisuja eri tilanteisiin sekä parantaa tuotteita ja elämää yleensä.

Kun hän eksyy mielessään, hän alkaa siivota tai sukeltaa Excel -tiedostoihin - tämä auttaa seuraavien ajatusten hautomisessa.


Vastuun ottaminen suunnittelijana ja akateeminen työ


Stella on sitoutunut ottamaan vastuun suunnittelijana erikoisalallaan. Parannusten innoittamana hän yrittää uudistaa teollisuutta tuotemerkkinsä avulla ja johtaa Viron taideakatemian (EKA) asustesuunnittelun ja kirjansidonnan osastoa. Jälkimmäistä hän on tehnyt heinäkuusta 2020 yhdessä ystävän ja suunnittelijan Kristiina Nurkin kanssa Nulku -brändistä. Tavoitteena on nykyaikaistaa opinto -ohjelmaa siten, että se vastaa paremmin tulevaisuuden suuntauksia ja kunnioittaa samalla vanhoja perinteitä. Lisäksi sen pitäisi käydä vuoropuhelua maailman kanssa menettämättä omaa vahvaa identiteettiään.

Akateemisen puolen sisällyttäminen yrittäjyyteen on lisännyt kerroksia, syvyyttä ja avannut uusia näkökulmia - ikään kuin itse olisi palannut kouluun. Se on merkinnyt melkoista jongleerausta jokapäiväisessä elämässä, mutta yliopiston potentiaali on suuri motivaattori hienosäätää opintoja ja kasvaa myös henkilökohtaisesti.

Monet studion tiimin jäsenistä ovat tulleet itsenäisemmiksi samanaikaisesti, ja tämä on mahdollistanut heidän parantaa prosesseja myös täällä.


Elämä kaupungissa ja maalla


Stellalla on useita koteja ja studio on ehdottomasti yksi niistä. Kun hän ei ole siellä, Taideakatemiassa tai hänen Tallinnan asunnossaan, löydät hänet todennäköisesti Tarton Supilinnasta tai Meelvan kesämökistä Etelä -Virosta. Stella on kotoisin Tartosta, mutta monta vuotta hän asui pääsääntöisesti pääkaupungissa. Vuodesta 2013 lähtien hän on jakanut elämän kahden kaupungin kesken - käyttänyt junassa aikaa työskentelyyn, lukemiseen tai ajatteluun tai tekemättä mitään, mikä on mahdotonta jokapäiväisessä hälinässä.

Edestakaisin ajamisesta on tullut eräänlainen inspiraatio - ympäristön muuttuminen mahdollistaa valppauden ja ajatusten rauhoittamisen. Myös pienet perhematkat sopivat rentoutumiseen - intensiiviset viikot tarvitsevat metsän hiljaisuuden vastapainoksi. Luonnon vahvuus auttaa asettamaan elämän perspektiiviin ja erottamaan tärkeän merkityksettömästä.

Stella on aina asunut kaupungissa, mutta hän on iloinen siitä, että kasvoi viettäessään kesät maaseudulla auttaen isoäitiään maatöissä. Tämä kokemus vie hänet todennäköisesti maaseudulle pidemmäksi aikaa jossain vaiheessa. Tai hän muuttaa kesämökin kolmanneksi vakituiseksi asunnoksi.


Unelmien toteuttaminen


Stella kirjoitti esseen omasta tulevaisuuden nahkastudiostaan hakeutuessaan Tarton Taideakatemiaan, ja nykyinen studio on unelmien saavutus. Unelmat ovat kuitenkin kasvaneet tämän matkan aikana, ja nyt hänen tavoitteenaan on uudistaa koko nahka-asusteala.
Stella ei ole toistaiseksi siirtynyt muihin materiaaleihin, koska hän uskoo, että nahan käytössä on paljon parantamisen varaa ja hän tuntee olevansa vastuussa positiivisen muutoksen edistämisestä.

Yksi unelmista on Round 2 -järjestelmän skaalaus. Stella Soomlaisin liiketoimintamallia on toistaiseksi kokeiltu vain pienen brändin kanssa pienessä maassa. Sillä ei ole riittävää vaikutusta, mutta on jos se skaalataan. On tärkeää osoittaa, että Round 2 -järjestelmä voidaan toteuttaa suuremmalla mittapuulla - ajatella monia askeleita eteenpäin, suunnitella uusia tuotteita rasittamatta planeettaa, arvostaa materiaalia mahdollisimman paljon, tarjota hyvä työympäristö ja ottaa täysi vastuu luoduista tuotteista.

Ensimmäiset askeleet tähän suuntaan on jo tehty Tarton kumppanin kanssa. Tämän yhteistyön avulla voimme edetä nopeammin kohti jätteetöntä tavoitetta ja todistaa, että vastuullinen nahka-asusteiden valmistus on mahdollista myös klassisessa tuotannossa.